Що буде із Газом?

Що на нас чекає найближчим часом?

Кабінет міністрів має намір підвищити тарифи на тепло для населення на 120% протягом 4 років (у 2014-2017 роках), розклавши це на 4 роки: перший рік – на 40% (це за теплом), другий рік – на 40%, два наступні роки – по 20%. Що, звичайно ж, істотно позначиться на бюджеті кожної сім'ї. Тому, як-то кажуть, треба приготувати сани влітку, тобто. подумати про наступну зиму заздалегідь і холодними зимовими вечорами радіти теплій та затишній домашній обстановці.

У всіх стоїть питання, як заощадити? І вихід є – необхідно зберегти тепло, зменшити його втрати, в першу чергу, через вікна та через стіни (тепловтрати через вікна приблизно рівні тепловтрат через стіни). Ми поговоримо про вікна.

П'ята частина всіх втрат будівлі – офісу, квартири, будинки – це тепловтрати через віконні отвори. Впевнитися в цьому легко, якщо скористатися тепловізором, направити його на фасад будинку, віконні прорізи блищать яскравіше за сонце – а отже, через них йде дуже багато тепла (приблизно 15-20%). Зменшити тепловтрати вікна або навіть ліквідувати їх, на щастя, нескладно.

Найбільш ефективний спосіб - це встановити енергозберігаючі вікна, розроблені фахівцями для вирішення проблеми значних втрат енергії, яку виробляє центральне опалення в осінньо-зимовий період.

 

Почнемо з того, що кожен бажаючий встановити або замінити вікна повинен зрозуміти: що він хоче отримати від вікна?

1) просто закрити отвір дешевше або поставити вікно, на вигляд схоже на вікно сусіда. Зазначимо, що орієнтація на найнижчу ціну, не звертаючи уваги ні на що більше, забезпечить дуже високу ймовірність виникнення постійних проблем з даним вікном;

2) зробити вікно правильно один раз і надовго, тим самим вкласти інвестиції у своє майбутнє.


Наприклад, у Європі проблемам енергозбереження приділяється багато уваги, оскільки енергія насамперед тепло коштує дорого. Наприклад, у Німеччині 95% вікон встановлюються із застосуванням енергозберігаючого скла (70% вікон – з однокамерним склопакетом та одним теплозберігаючим склом, а 30% вікон – з двокамерним склопакетом із двома теплозберігаючими склом).
У середньому, заміна всіх склопакетів із звичайним склом на склопакети з енергозберігаючим забезпечує економію до 35% на опаленні. При цьому вартість такого скла є відносно невеликою і окупиться вже в перший рік.

Програмою енергозбереження в Москві планується встановлення вікон із I-склопакетами. Це вигідно, оскільки вирішується проблема усунення значних витоків тепла.

В Іспанії використовуються однокамерні склопакети з енергозберігаючим склом.

У Фінляндії стандартне вікно встановлюється з двокамерним склопакетом з обов'язковим використанням одного або двох стекол.

Фахівці очікують, що найближчими 5-10 роками європейські споживачі повністю перейдуть на вікна з двокамерними склопакетами з двох теплозберігаючих стекол.

У Європі (і не лише в Німеччині, але вже й у сусідній Польщі) існують «Енергетичні паспорти будівель» – документ, що підтверджує, що теплоізоляція всіх елементів будинку, включно з вікнами, відповідає нормам. Такі паспорти існують як для нових, так і для старих будівель. Якщо Ви продаєте будинок, навіть старий, без енергетичного паспорта, потрібно заплатити дуже великий податок (дешевше утеплити фасад та поміняти вікна). Найближчими роками енергетичну паспортизацію будівель буде запроваджено і в Україні.

Чинні вже нові українські стандарти передбачають такий рівень теплоізоляції вікна, що для його досягнення на всій території (крім Південного берега Криму) необхідно використовувати енергозберігаюче скло. А насправді - і на ПБК варто застосовувати енергозберігаюче скло, оскільки воно захищає від перегріву влітку.

Існує поняття «Сонячний фактор» - сукупний % пропускання сонячного тепла (не видимого світла, саме сонячного тепла) через склопакет в приміщення. Чим він вищий, тим швидше сонце нагріває приміщення через скло. Сонячний фактор у стандартного склопакета 77%, а у енергозберігаючого – 65%. Іншими словами - через енергозберігаючий склопакет приміщення нагріватиметься на 12% повільніше.

Україна має обмежений запас власних енергоресурсів. І чим швидше ми введемо енергозберігаючі технології, тим впевненіше почуватиметься наша країна в еру вартості енергії, що стрімко зростає.

Слід визнати: вікна – слабкі місця в теплоізоляції будинку та шлях для витоку тепла, але якщо з розумом підійти до питання, можна і потрібно свої слабкі сторони перетворити на свою сильну зброю.

На сьогоднішній день ми можемо запропонувати ряд енергозберігаючих склопакетів, від доступніших до максимально результативних. А саме:
- енергозберігаючі склопакети;
- енергозберігаючі склопакети з аргоном;
- останні розробки з енергозбереження Zero;
- мультифункціональні склопакети Solar;
- Тоновані склопакети з енергозбереженням.
У наших салонах, Ви зможете отримати грамотну консультацію та допомогу у виборі відповідних вікон. Асортимент Оконіки дозволить найвибагливішому клієнту підібрати свій варіант скління, який заощаджуватиме не лише взимку, а й улітку.

Зробіть свій будинок комфортним та енергозберігаючим!

Все статьи