Самоочисні вікна

Будь-яка домогосподарка бажає, щоб у неї були вікна, які не вимагатимуть миття, що вимагає безліч дорогоцінного часу і сил. А що стосується чищення величезних скляних конструкцій сучасних будівель, то її і зовсім не можна зробити без допомоги альпіністів.

Ура! Технологи розробили спеціальне покриття, яке розщеплює бруд і пил. І по cyти сам себе може! Чи можливо це? Так!

В 2001 р. таке покриття презентувала компанія Pilkington на Міжнародній конференції по архітектурному і автомобільному склу. І воно одразу ж змогло знайти своїх покупців. Головна відмінність такого самоочисного скла від звичайного полягає в спеціальному оксидно-титановому напиленні, що наноситься на зовнішню сторону скла.

Під час виготовлення скла, яке буде контактувати зі зовнішнім світом, на його ще гарячу поверхню наноситься тонке прозоре покриття - окида титану. Дякуючи йому, всі органічні речовини, які потрапляють на скло - саморозкладаються, а при попаданні дощової води, туману, роси вони змивають.

Що ж такий діоксид титану (TiO2)?

Діоксід титану - один з найбільш поширених матеріалів в нашому середньовічному житті, він є напівпровідником і стає хімічно активним матеріалом. Діоксід титану як фотокаталізатор може розкладати такі матеріали, як бруд, шкіра, хімічні препарати, може уберегти вітрові стекла, зупинка. TiO2, як фотокаталізатор, виявляють дивовижні бактерицидні і дезінфікуючі властивості.

Як працює TiO2?

Гетерогенний фотокаталіз – безпощасний і високоефективний спосіб розкладання речовин і мікроорганізмів до абсолютно безпечних компонетів під дію. Kaтaлизaтopoм являeтcя TiO2, кaк нaибoлee ycтoйчивoe, нeдopoгoe и бeзoпacнoe, xимичecки и биoлoгичecки инepтнoe coeдинeниe, oблaдaющee нaибoльшeй фoтoкaтaлитичecкoй aктивнocтью пpи ocвeщeнии нaтypaльным или иcкyccтвeнным cвeтoм.

Під впливом ультрафіолету і кислороду відбувається хімічна реакція, що розкладає органічні забруднення на поверхні скла. Bo-других, вода не збирається в краплі, а стікається по склу, утворюючи тонку плівки, і змочує скопілася на поверхні бруд. Плівка легко скоскує з поверхні стекла і повністю змиває бруд, а потім швидко висохає, не залишаючи розводів. Такий слой перестає працювати при дуже сильному забрудненні (сонячні промені не попадають на поверхню) або при тривалому відсотку опадів. І в першому й другому випадку достатнім буде потерти стекло вологою мильною ганчіркою або рясно полити водою. Процес самоочищення відновиться.

Скло з активним шаром можна використовувати практично візі для вікон, оранжерів, фасадів будівель, скляних дахів, і для недоступних вікон, десь.
Не рекомендується використовувати його лише для внутрішнього скління.

Варто враховувати, що спеціальний шар активується через 5-7 днів після встановлення скла. У цей період не варто проводити очищення вручну, а дати можливість "попрацювати" сонячним променям та атмосферним опадам. Вони є головними збудниками хімічного процесу самоочищення. Після цього очищення проходитиме навіть у темну пору доби.

Скло може бути встановлено і вертикально, і під кутом. Довговічне, нейтральної офарбки самоочищаюча скляна з покриттям забезпечує більшу прозорість в час і після дощового покрівлі. До додаткових його плюків можна віднести стійкість до механічних поразок і хімічну інертність.

Покриття не впливає на міцні характеристики стекла, і лише трохи знижує світлопропускання - на 5-6% в порівнянні з звичайним прозорим скло. А під деякими кутами зору скла склало більший, дзеркальний ефект з невеликим синюватим відтінком, що надає йому більше чистий і пильний. Може використовуватися в триплексних або загартованих скель для підвищення безпеки і кращої звукоізоляції. Також може використовуватися в парі з енергозберігаючими стеклами для підвищення економіки енергії і зниження робіт на опалення.

Поверхня самоочищаючого скла необхідно оберігати від механічних пошкоджень, а в ущільненнях заборонено використовувати мастила, що містять силікон або парафіновий віск. Тому при некваліфікованому монтажі та/або неправильному догляді висока ймовірність пошкодити вікно з чудовим покриттям.

Вартість вікон із такими склопакетами вища, ніж у звичайних приблизно на 20%.

Також варто сказати, що такі вікна є повністю безпечними для здоров'я людини, що ще раз доводить - скло, що самоочищається, є помітним винаходом, у якого велике майбутнє.

Все статьи